Konst från den Åboländska skärgården

Pia Lindén-Lamoureux är projektkoordinator för Artists in the Archipelago, ett nätverk för yrkeskonstnärer i Åboland och har även tidigare arbetat med Konstrundan.  Här berättar hon om sina erfarenheter av att jobba med konstnärer och vad som är aktuellt inom AiA.

I väntrummet på Nagu hälsostation får man vänta tillsammans med Sussi Henriksons Röd klänning.

Konstnärsyrket måste höra till ett av de mest mångsidiga och självständiga yrkena. Nu tänker jag inte bara på den konstnärliga delen av arbetet, utan allt det andra, det som gör att en konstnär per automatik också är en tusenkonstnär. I mitt jobb som projektkoordinator för AiA (Artists in the Archipelago, ett nätverk för yrkeskonstnärer i Åboland), har jag fått se hur det ingår timmar av osynligt jobb i en konstnärers arbete: skrivande av ansökningar, planering, idékläckande, beställning av material, transport av konstverk, marknadsföring och mycket mer. Ofta är det här kombinerat med ett konkret engagemang i miljö- och samhällsfrågor och ett stort intresse för andra kulturer.

Det är därför fint att det ordnas evenemang som Konstrundan, som ger allmänheten en möjlighet att både se konst och höra mer om arbetet och tankarna bakom konsten. En sådan möjlighet erbjuder också den Artist Talk-serie som AiA ordnar hemma hos konstnärer i Åbo skärgård nu under våren, med början lördagen den 10.3 i Tövsala. Då berättar konstnärerna Pekka Pyykönen, Rannveig Steinthórsdóttir och Leena Pylkkö om sitt konstnärskap och visar exempel på sina arbeten. Den träffen är fullbokad, men följande möjlighet att träffa konstnärer kommer 14.4 och 5.5 då det ordnas Artist Talk-träffar med Tiiti Mendelin, Pive Toivonen, Tuula Nikulainen och Adam Korpak på Kimitoön.

Och för dej som har drabbats av vårförkylning och har dina vägar förbi hälsostationerna i Nagu och Kimito eller apoteket i Tövsala ordnar AiA små utställningar av tredimensionella objekt i nyinköpta glasvitriner. Först ut som utställare är Helena Laakkonen, Pekka Pyykönen och Sussi Henrikson, och fler följer under vårens och sommarens lopp.

Läs mer om oss på www.aianet.fi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s